VoIP telefooncentrale & VoIP telefonie voor bedrijven
Wat is de
VoIP telefooncentrale of
VoIP telefonie voor bedrijven & bellen via het internet?
Vroeger was telefonie en het gebruik van computers volledig van elkaar los gekoppeld. Omdat de technologie van computers en bijhorende netwerken steeds beter en sneller werd, begonnen testen om zowel spraak als dataverkeer op één netwerk te plaatsen. Zo ontstond de technologie VoIP ( Voice over IP of Spraak over IP netwerk ).
De komst van computers en computernetwerken: de geboorte van VoIP
De opkomst van computers hebben VoIP mogelijk gemaakt.
Voor de komst van computernetwerken werkten bedrijven met de oude technologie waar Alexander Graham Bell op 14 februari 1876 een patent voor aanvroeg. Deze technologie zet spraak om in een elektrische stroom die dan via kabels naar een telefooncentrale gebracht werd. Deze telefooncentrale koppelt dit elektrisch signaal verder naar de gewenste ontvanger dat het op haar beurt weer omzet naar geluid.
In begin diende een telefooncentrale zelfs manueel te gebruikt te worden en was een telefooncentrale enkel beschikbaar voor de telefoonmaatschappij zelf. Rond de jaren 1950 werd de eerste telefooncentrale voor bedrijven ( PABX of PBX ) op de markt gebracht. Het heeft een lange tijd geduurd vooraleer bedrijven ook gebruik konden maken van automatische telefooncentrales. Een receptioniste had dus de handen vol met het doorschakelen van oproepen richting andere werknemers.
Toen computers algemeen goed werden op de werkvloer en op één netwerk met elkaar verbonden werden kwam de vraag of deze machines ook niet konden gebruikt worden om naast dataverkeer ook spraakverkeer ( telefonie ) te verzenden of te ontvangen. Zo werd dan ook, na vele tussenoplossingen, in 1996 het eerste echte VoIP-programma ontwikkelt en op de markt gebracht: VocalTec. Je kon echter enkel naar de zelfde VocalTec gebruikers bellen. Bellen buiten je eigen netwerk of naar personen met een 'gewone' standaardtelefoon kon niet gebeld worden.
Een korte twee jaar later kwam de echte doorbraak van VoIP: via Gateways werd het mogelijk om met de VoIP technologie te bellen naar gelijk welk telefoonnummer of telefoonnetwerk.
Bellen via het internet
Ook de verdere opkomst van het internet en zeker breedbandinternet zorgt ervoor dat veel mensen op één netwerk via VoIP met elkaar kunnen communiceren zonder afzonderlijke telefoonlijnen. Het internet maakt het zelfs mogelijk om sommige onderdelen zoals een VoIP telefooncentrale te huren.
VoIP telefonie wordt de standaard: Skype & WhatsApp
Nu zijn we al zo ver dat publieke online programma's zoals Skype, WhatsApp, Viber, FaceTime... gratis VoIP op de markt te bieden hebben. Dankzij de grote populariteit en aantal gebruikers merk je soms niet dat je niet naar iedereen kan bellen. Heb je het programma niet, dan ben je niet bereikbaar. Deze programma's kan je dus absoluut niet vergelijken met een VoIP voor bedrijven.
Tip: vergelijk aanbieders van professionele VoIP nooit met particuliere programmaatjes waar geen enkele ondersteuning of opties voor zijn.
VoIP en VoIP telefooncentrales
Ook de professionele VoIP maakt grote sprongen vooruit en de technologie komt beschikbaar voor grote bedrijven, kmo's en zelfs voor zelfstandigen omdat ze de prijs voor telefonie drukt en vele voordelen kent zoals koppeling met software, doorschakelingen, thuiswerk,...
VoIP wordt VoWifi wordt gewoon weer telefonie
Elk kind moet een naam hebben. Maar als dit kind de standaard wordt, valt deze benaming meestal vlug weg. De woorden VoIP-bellen of VoIP-telefooncentrales zal je binnenkort dus niet uitdrukkelijk meer zien staan op handleidingen, websites of verkoopfolders. De nood om zich te onderscheiden met de oude telefonietechnologie wordt overbodig en als men een nieuwe telefooncentrale wenst te kopen, zal je sowieso een VoIP-telefooncentrale kiezen.
Bespaar op uw nieuwe VoIP telefonie
Telefooncentrale nodig? Vergelijk hier
4 prijzen via 1 offerte-aanvraag.
Start uw offerte